Skip to main content

Wie? Hoor ik jullie denken. Jan Manschot, de drummer van de Achterhoekse rockband Normaal.

Daar is deze knappe Mansie naar vernoemd. Mansie is een echte โ€œmannenhondโ€ zullen we maar zeggen. Vanaf dag รฉรฉn een speciaal plekje veroverd in het hart van de man deze huizes, Henk. Basgitarist en groot fan van de muziekstijl van Normaal.

Hij had geen betere naam voor deze hond kunnen bedenken. Mansie is inmiddels 13 jaar en nog echt een oude rocker. Hij is energiek, heeft nog een knappe bespiering en weet als geen ander hoe van het leven te genieten. Een echte no nonsens hond, vaart zijn eigen koers zonder zich druk te maken over wat anderen daar van zullen vinden. Hij vertrouwt volledig op zijn eigen kracht, bemoeit zich niet met de wereld om hem heen en doet waar hij zin in heeft.

Mansie hoort wat mij betreft echt bij, wat ik inmiddels de โ€œintense hondenโ€, ben gaan noemen. Dan heb ik het niet over hoe enthousiast of energiek ze zijn. Vaak integendeel. Dan heb ik het over de manier waarop ze mij soms letterlijk de adem benemen. Ze weten op de รฉรฉn of andere manier zo op mij in te werken dat ik alleen maar letterlijk kan zuchten van verbazing en bewondering. Honden die zoveel betekenis hebben voor hun eigenaren. Die niet zonder reden op hun pad zijn gekomen. Honden die je echt wat te leren hebben, door je muur breken, je lef geven, je kwetsbaar maken. Honden die lief, leed en vreugde met je delen.

Er zullen mensen zijn die dit lezen en denken wat een vage blablablaโ€ฆsnap ik helemaal. Dat is omdat er eigenlijk geen woorden aan te geven zijn. Aan dat wat je soms kan voelen en ervaren. Dan is het domweg niet uit te leggen. Iemand die dat wel zal begrijpen is Henk. Hij zal er al helemaal geen woorden aan vuil willen maken. Maar voelen doet hij vast en zeker des te meer.

Hij weet niets van deze shoot, lag nog lekker op รฉรฉn oor vanochtend en heeft waarschijnlijk helemaal niets gemerkt van het geheime plannetje van zijn vrouw Gerda. Zij weet dat een afscheid van Mansie voor hem een zware dobber zal worden. Gerda hoopt met de fotoโ€™s, de herinnering aan zijn beste kameraad, voor altijd in leven te houden.

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: