Skip to main content
De reden waarom onze honden zo belangrijk voor ons zijn zal voor iedereen verschillen. Veelal hebben ze ons iets te geven. Onvoorwaardelijke vriendschap en liefde zonder oordeel. Ze zetten je in beweging of maken minder eenzaam. Ze maken je vrolijk wanneer je het eigenlijk niet bent. Laten je zien hoe je kunt genieten van kleine dingen, leven in het nu. Nemen je mee de natuur in en dagen je uit om te spelen, gek te doen, jezelf te zijn en te genieten.
Dat gaat vanzelf.
Dobi is 7 jaar en hartstikke doof. Maar dat belemmert deze vrolijke snuiter niet om vol vertrouwen te genieten van een voor hem vreemde omgeving. Al zitten die oortjes dicht, zijn neusje draait op volle toeren. Zonder zich te laten beperken, geniet hij van alles wat hij tegenkomt. Haalt alles uit de kast om zijn eigenaar Gerda te verleiden om mee doen met zijn spelletjes. Dat gaat zo vanzelf dat je soms gewoon vergeet dat hij niet kan horen. Nu Gerda weduwe is zijn ze altijd samen. Ze kan de hele dag tegen hem aan kletsen, al hoort hij niets van wat ze zegt. Maar des te meer begrijpen ze elkaar.
Lichaamstaal
Want honden hebben immers geen gesproken woord nodig. Zij gebruiken voornamelijk lichaamstaal om te communiceren. Precies de reden waarom ze aan je gezichtsuitdrukkingen kunnen “zien” wat de intentie is van wat je zegt. En zo houdt Dobi haar voortdurend in het oog. Opletten wat de bedoeling is, waar ze naar toe gaan, hoe Gerda zich voelt en of er mogelijk gevaar is.
Je moet elkaar leren begrijpen en dat kost tijd en vraagt moeite. Maar zoals gezegd, ze geven ons zo ontzettend veel, wij hebben ook iets aan hen te geven. Onze respect, toewijding en de plicht om ze een gelukkig, gezond en veilig hondenleven te geven. De bereidheid om ons te verplaatsen in hun belevingswereld, zonder alle door ons opgelegde verwachtingen.
Ze zijn er niet 𝙫𝙀𝙀𝙧 ons… ze zijn samen π™’π™šπ™© ons!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial