Skip to main content

De winnaar van de wedstrijd The 2019 International Pet Photographer of the Year van de The Pet Photographers Club is Anne Geier geworden. Een geweldige fotografe uit Oostenrijk, die ik al een lange tijd volg en bewonder. Ze maakt de meest prachtige foto’s van haar twee rescue honden.  Een zeer terechte winnaar.

En dan lees is verder en denk de hele tijd, nee je leest het niet goed, verkeerd begrepen, nog een keer kijken, is het echt? Dan blijkt het er toch echt te staan; winnende foto in de categorie Pets & Their People…..Yeahhhjj, Joep & Marye hebben gewonnen🥳 Wauw wat ben ik super blij, vereerd en mega trots. Maar zonder Joep en Marije was deze foto er natuurlijk niet geweest. Sterker nog, zonder de bijzondere vertrouwensband die zij met elkaar hebben was de emotie van deze foto niet zo intens geweest.

Ten tijde van de fotoshoot was de wereld voor Joep nog te overweldigend. Hij was nog jong en te onzeker om deze vol vertrouwen te trotseren. Maar Joep heeft het geluk dat hij bij Marije hoort. Iemand met aandacht en begrip voor het gedrag van haar hond. Iemand die instaat is in de belevingswereld van haar hond te kruipen en niet andersom te verwachten, te eisen. Joep weet dat zij hem beschermd wanneer het nodig is. Waakt over zijn veiligheid. Ze brengt hem niet in moeilijke situaties, laat hem onderzoeken in zijn eigen tempo. Ze helpt hem zijn zelfvertrouwen te vergroten, door het ontdekken aan te moedigen. Hij luistert niet omdat hij bang is voor de consequenties;  een ruk aan zijn nek, boze scheldpartijen, dreigende overheersing of andere pijn. Nee, hij luistert omdat hij erop vertrouwt dat het juist is, omdat ze het zo met elkaar hebben afgesproken, omdat het hem misschien wel iets lekkers oplevert of een blije blik van zijn “baas”.

En dan krijg je dus een foto zoals deze; waarbij je ziet en voelt dat er heel veel liefde, steun en een intens vertrouwen is. Geen angst of overheersing maar veiligheid en bescherming.

Nooit begrepen hoe men erbij komt een dier iets te kunnen leren, en gelijktijdig een vertrouwensband op te bouwen, doormiddel van pijn, angst of overheersing. Waarschijnlijk nog altijd diepgeworteld in ’s werelds grootste misverstand dat dieren (lees vooral honden) gedomineerd moeten worden omdat ze anders zouden proberen ons de baas te zijn. Die domme dominantie theorie…brrrr, is gruwel er van.

Het is niet mijn ding om uitgebreid mijn ideeën hierover over het internet te spuien of er over te discussiëren. Maar mijn kijk op dieren en vooral het samenleven met dieren, zegt wel veel over mij en zeker over hoe mijn fotoshoots verlopen. Wat ik belangrijk vindt en waar ik op let. Misschien zie je dat in mijn foto’s terug, ik hoop van wel.

En daarom ben ik dus ook echt wel heeeeeel blij met deze prijs,  en in juist deze categorie 😘

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: