Skip to main content

Het duurde maar enkele minuten. Hij sprong uit de auto, liep een klein stukje naar links, een klein stukje naar recht, neusje in de lucht en het was al voldoende. Hij had de nieuwe omgeving al in zich opgenomen. Met een rust en beheersing die gewoon opvallend was.  Quest, de 5 jaar oude Sheltie reu, was hier met zijn eigenaar Joan. En dat was het enige wat voor hem telde. Gelijkgezinden. Vriendelijk en zachtaardig, gericht op het gezin. Maar zeker geen allemansvrienden. Quest begroet me dan ook op afstand. Kijkt me vrolijk aan met zachtmoedige ogen maar besteedt niet teveel aandacht aan mij. Niet omdat hij te druk is met andere dingen, nee hoor. Gewoon omdat het zijn interesse niet lijkt te hebben. Als ik door mijn knieën ga, komt hij toch eventjes dichterbij en snuift een geurtje op. Slechts een tel, dan draait hij zich weer om. Niet bang of gespannen, nee gewoon voldoende.

Joan en Quest zijn een sterke eenheid, ze begrijpen elkaar en hij weerspiegeld vaak haar gemoed. Is Joan druk en onrustig dan valt dit direct op omdat Quest ook onrustig wordt. Hij heeft haar stabiliteit nodig om zich zo zelfverzekerd te voelen.  Zijn persoonlijke zone is groot. Hij moet niks hebben van getuttel en geknuffel. Best lastig voor mensen, vooral kinderen, want hij heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Hij wordt niet knorrig maar loopt resoluut bij je vandaan.

Gedurende de shoot, mocht ik mij enkele keren verheugen op zijn bijzondere manier van contact maken.  Heel kort snuffelen aan mijn handen of gezicht, een seconde oogcontact. Het gaat razendsnel maar steeds maakt m’n hart een sprongetje. Zo mooi om op die manier te merken dat hij me voldoende vertrouwt om dichterbij te komen. Maar dat hij tegelijkertijd ook, zonder veel gedoe, duidelijk zijn eigen grenzen aan geeft. Daar verspilt hij echter geen onnodige energie aan. Niet blaffen, niet wegrennen. Je gewoon omdraaien en weer verder gaan waar je was gebleven. Verder met je modellenklus. En hoewel hij Joan een aantal keren vrij bedenkelijk zat aan te kijken, “waarom doe ik dit? “ Volbracht hij deze taak als een volleerde pro. Wat een man, die Quest!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: