Skip to main content

Samen

Ter voorbereiding op een shoot stel ik altijd enkele vragen aan de eigenaar. Over het dier en de band die ze samen delen. Dat geeft mij vaak een hoop informatie, wat ik tijdens de shoot kan gebruiken. Zo stelde ik ze ook aan Regina, de eigenaar van Snowy & Ice. Zij benoemde gelijk dat het woord “samen” voor hun centraal staat.  Regina noemt zich zelf niet “het baasje van”. Snowy en Ice zijn haar beste maatjes. En hoewel zij de lijnen uitzet, grenzen stelt en structuur biedt, mogen deze twee honden vooral hun eigen ik zijn en een eigen mening hebben. Het is geven en nemen. Daar doen deze twee knappe snoetjes het bijzonder goed op.  Het is heel goed te merken te dat deze twee halfzusjes, zich ieder op hun eigen manier hebben ontwikkeld.

Als zusjes in de klas.

Ik stel het me een beetje op deze manier voor; Ice is het populaire meisje van de klas. Ze is extravert en heeft veel zelfvertrouwen. Ze weet dat ze knap is en komt regelmatig in de problemen door haar hang naar avontuur. Haar grote zus Snowy (toch echt een paar maandjes ouder) zit in dezelfde klas en heeft er een zware dobber aan om haar zusje in het gareel te houden. Snowy is verlegen en onzeker. Wil heel graag lief en leuk gevonden worden. Ze is het slimste meisje van de klas. Maar heeft het liefste dat niemand dat in de gaten heeft. Ze houdt van rust en regelmaat. Voorspelbare dingen, dat is fijn. Het liefst met iemand naast zich, waarvan ze weet dat deze sterker is. Die het voor haar opneemt en de weg wijst. Snowy helpt haar ouders in het huishouden terwijl Ice op haar kamer zit met huisarrest. Zo kun je die twee wel een beetje omschrijven.

Het is zoals het is.

Ondertussen zijn ze dol op elkaar en doen ze inderdaad alles samen. Dat haar honden plezier hebben en van hun leven kunnen genieten, dat vindt Regina het belangrijkste. Durft de één iets niet te doen, dan lukt het wel als ze samen gaan. Samen spannende dingen trotseren lukt veel beter dan alleen. De één remt de ander als deze brokken dreigt te maken. De ander geeft een extra duwtje als die steun even nodig is. Regina leert van beide veel. Niet zoveel moeten en verwachten, het is zoals het is. Genieten van de kleine dingen en het moment. Rust en even niets doen is ook prima.

Verschillen in karakter.

Tijdens de shoot was ik echt gefascineerd door het grote verschil in karakter tussen deze twee honden, van toch hetzelfde ras. Niet alleen in gedrag maar zeker ook in uitstraling. Elk hun eigen oogopslag, houding en manier van benaderen. Snowy dook bij onze eerste ontmoeting bijna direct op mijn schoot, duwde zich stevig tegen me aan en genoot met volle teugen van de aandacht die ik haar gaf. Een introvert hondje die bij drukte graag wat afstand neemt maar nu vooral geknuffeld wilde worden.  Ice deed ook even mee maar met een soort zekerheid over zich. “Iedereen vindt mij toch wel leuk, jij vast ook wel! Ze was ze er minder intens mee bezig leek het wel. En terwijl Snowy haar best deed om zo zelfverzekerd mogelijk op de foto te komen, was Ice een ster in fotograafje pesten en zorgen dat je gevraagd en ongevraagd op elke foto komt te staan. Was het haar beurt, dan gloeide het hele bos op, door haar charmante en vooral blije uitstraling.

Vertrouwensband.

Zo zie je maar weer dat een rasbeschrijving de lading nooit helemaal dekt. Ieder dier is zijn eigen individu. Met eigen emoties, persoonlijkheid en behoeften. Als je daar aandacht voor hebt en er aan tegemoet kunt komen. Dan kunnen dieren zichzelf zijn en ontstaat er een diepe vertrouwensband.  Dan is samen ook echt samen!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: