Skip to main content

“ Jij gaat helemaal stralen als je het over hebt”. Een opmerking die ik nogal eens hoor als ik over mijn fotoshoots vertel. Het doet me altijd een beetje gniffelen.  Kan inderdaad niet verbergen dat ik oprecht blij word van mijn werk. Dat ik er heel veel energie van krijg en dolgelukkig ben dat ik dit mag doen. Ik mag een heleboel verschillende honden en eigenaren ontmoeten. Met ieder weer een eigen verhaal. Er is dan ook geen shoot gelijk.  Dartelende stuiterballen, rondrennende clowns,  strak poserende modellen, verwarde oudjes met een aflatende gezondheid, chronische snuffelaars of de “ik-blijf-het-liefst-dicht-bij-jou-types”.  Ze vragen allemaal om een andere benadering, improvisatie, het vertrouwen dat het echt wel goed komt, en laat het maar gewoon gebeuren.

Vaak moet ik de eigenaren tijdens een shoot geruststellen. Laten weten dat de hond gewoon lekker weg mag lopen, rond mag snuffelen, andere plannen mag hebben.  Dat ik je benen en handen prima weg kan shoppen als blijkt dat je wat dichter in de buurt moet blijven, omdat je hond het anders te spannend vindt. Dat die lijn ook gewoon om mag blijven omdat je avonturier anders elders een feestje gaat vieren.

Laat het allemaal maar gewoon gebeuren, geniet van het moment en ontspan. Kijk naar wat je hond doet. Kijk hoe mooi hij/zij is, hoe slim en onderzoekend. Waar hij van geniet en rustig van wordt.  Wat vindt hij minder fijn, wanneer loopt spanning op?.  Waarmee trek je zijn aandacht, hoe krijg je een glimlach om dat snoetje?

Dat is wat ik belangrijk maar vooral zo mooi vind tijdens een shoot.  Als iemand zeg, “ Och kijk dan, hij is ook echt wel mooi hè?”  Zoals hier gebeurde bij Boris.  De plek in gedachten maar de pose kwam vanuit hemzelf.  Ik hoop altijd dat mijn shoots beleefd worden als echt even tijd samen. Genieten van de omgeving en van dat wat je samen hebt. Bewust van het contact met en de persoonlijkheid van je hond.

Al die verschillende honden en hun verhalen maken me heel erg blij, soms ook verdrietig.  Niet elk verhaal is mooi of eindigt goed. Maar als blijkt dat ik de eigenaar iets hebt kunnen geven wat een goed gevoel geeft, emotie oproept en een voor altijd blijvend beeld. Dan voel ik me bevoorrecht en kan ik niet anders dan stralen als ik er over vertel.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: